5/11/2011

Ekspertarvamus - Eesti Muinsuskaitse Selts

Tutvunud Preesi 5/7 krundile koostanud detailplaneeringu (Artes Tarrae) ja sellele eelnenud muinsuskaitseliste eritingimustega (Niina Mäger) on Eesti Muinsuskaitse Selts järgnevatel seisukohtadel:
1. Kultuurumälestise kaitsetsoonis (ajaloo- ja arhitektuurimälestis nr 1195), pealegi Pelgulinna miljööväärtuslikul alal peaksid kehtima eelkõige muinsuskaitsenõuded. Mitte kuidagi ei saa nõustuda muinsuskaitselistes eritingimustes toodud väitega, et kuna Peeteli krunt on Pelgulinna mastaabis liiga suur, ei tuleks lähtuda muinsuskaitse ega Pelgulinna ehitusmääruse nõuetest, vaid rakendada mingeid muid, vaid detailplaneeringu tellijale sobivaid nõudeid. Taoliste ühiskondlikke kokkulepete tulemusena saavutatud nõuete ja määruste eiramist lubavad muinsuskaitselised eritingimused loovad äärmiselt halva pretsedendi mitte ainult Pelgulinna vaid kõigimiljööväärtuslike piirkondade jaoks ja muudavad igasugused regulatsioonid Tallinna linnas mõttetuks.

2. Nõukogude ajal Sõle tänavale 4-5 korruselise uusehituse rajamisega tehtud viga kaugvaate varjamisel ei tohiks mitte kuidagi veelgi võimendada, mida kahe võrdlemisi kõrge ja Pelgulinna mijööväärtuslikku piirkonda sobimatu uushoone rajamine olemasoleva paneelmaja ja kiriku vahele vaieldamatult endast kujutab.

3. Sisuliselt lubatakse deitailplaneeringuga rajada kirikust vaid 13,1 m kaugusel asetsev kolme maapealse korrusega ja ühe maaaluse korrusega kaks omavahel massiivse galeriiga ühendatud uushoonet (võrdle Kaubamaja ja Viru Keskuse pretsedent), mille ulatuvus piki Vaniku tänavat on üle 50 meetri.

4. Muinsuskaitseliselt vähegi aktsepteeritavaks ja Peeteli kiriku kaitsevööndist ning Pelgulinna miljööväärtuslikust alast väljajäävaks lahenduseks oleks kahe asemel vaid ühe uue majutushoone võimaldamine Peeteli kirikule kuuluva krundi Sõle tänava poolsesse ossa.

Jaan Tamm
Esimees

Originaaldokument PDF formaadis loetav siit
10.mai 2011

Kommentaare ei ole: