5/11/2011

Emotsionaalne halduskogu koosolek

Jaak Juske Blogist

Teisipäeva õhtul kogunenud Põhja-Tallinna halduskogu päevakorras oli mitu vaidlusi tekitavat punkti.

.....

Enim võttis aega Pelgulinnas asuva Preesi 5/7 kinnistu ja selle lähiala detailplaneeringu arutelu. Tegemist on vana vaidlusega, mis puudutab Peeteli noorekodu laiendust. Pelgulinna majaomanike selts vaidlustas omal ajal juba kehtestatud planeeringu kohtus ja sai riigikohtust lõpuks ka õiguse. Nüüd on kogudus planeeringut oluliselt muutnud - ühe suure maja asemel rajataks kaks väiksemat viilkatusega maja. Laste arv vähenes poolesajalt 32.

Peeteli koguduse nõukogu esimees kaitses emotsionaalses kõnes noortekodu tööd tänavalastega neile uue võimaluse pakkumisel. Kokku on 14 aasta jooksul aidatud järjele poolsada Põhja-Tallinna tänavalast. Samas toodavad linnaosa mitmed suured ühiselamud tänavalapsi järjest juurde. Teist sellist keskust Tallinna ei ole. Täna elavad noored kirikuhoones. Neil on kohustus käia koolis.

Selgus, et noortekodul ei ole ametlikku tegevusluba, sest seadus ei luba taolise sotsiaalkeskuse tööd keldriruumides. Selleks ongi kogudusel soov ehitada hoovi noortekeskusele eraldi hooned.

Majaomanike seltsi esindaja sõnul ei ole nad ka muudetud planeeringuga rahul ja vaidlustavad selle kehtestamisel kindlasti jälle kohtus. Taolise sotsiaalkeskuse rajamise miljööväärtuslikku asumisse välistavat linna enda õigusaktid. Ka rikuks kiriku hoovi täisehitamine vaated muinsuskaitse-alusele pühakojale. Samas on linna kultuuriväärtuste amet oma kooskõlastuse planeeringule andnud.

Kohalikke elanikke koondava majaomanike seltsi esindaja teatas vastuseks minu küsimusele, et samas piirkonnas Sõle tänava ääres asuv suur ühiselamu ei ole kuritegevuse taset tõstnud, noortekeskuse elanikud on aga aastate jooksul tekitanud naabermajade elanikele väiksemat kahju.

Kui ka seekord ei õnnestu noortekodu laienduseks luba saada, jätkab kogudus tööd noortega senistes ruumides.

Koguduse esindaja kinnitas, et noortekodu tööd ja laiendusprojekti toetab ka linna sotsiaal- ja tervishoiuamet, halduskogu liikmel Jaan Sotteril olid aga vastupidised andmed. Nii võttis halduskogu täna aja maha, et saada järgmiseks korraks ameti kirjalik seisukoht.

Allikas: Jaak Juske

Kommentaare ei ole: