10/11/2010

Kirikuhoovi tänavanoortele plaanitav maja tekitab elanikes vastuseisu

Kirikuhoovi tänavanoortele plaanitav maja tekitab elanikes vastuseisu


Peeteli kirik loodab peatselt alustada Pelgulinna ja Kopli probleemsetele noortele kirikuhoovi maja ehitamist, kohalike elanike vastuseis betoonehitisele on kasvanud ligi 500 allkirjani.

Kolmekorruselist betoonist ja klaasist maja Pelgulinnas Preesi tänavas asuva Peeteli kiriku kõrvale kavandab Eesti Evengeelse Luterliku Kiriku (EELK) Peeteli kogudus. Uude hoonesse tahetakse kolida nii kontoriruumid kui laste- ja noortekeskus.

Detailplaneering ehitise rajamiseks on saanud kõik vajalikud kooskõlastused ning ootab vaid volikogus kehtestamist.

Kohalik elanik Külli Onton rääkis, et Pelgulinna inimesed on vastu just majale, mitte sinna kavandatavale noortekeskusele. «Siin on kogu aeg olnud eramajade piirkond ja nüüd tahetakse teha modernne ühiselamu,» kurtis ta. «Kirik pole elanikele planeeringu koostamise käigus teinud mingeid järeleandmisi ja on oma tahtmise läbi surunud.»

Küsimus pole lastes

«Kiriku ümber hulkuvad lapsed joovad, suitsetavad ja loobivad üksteist lausa nugadega – mingit distsipliini pole,» möönis Onton. «Neil on täielik vabakasvatus, õue peal suhtlevad nad ainult asotsiaalidega. Samas peavad ka nemad kuskil olema, ja kui õudse majamüraka asemel ehitataks ümbruskonda sobiv hoone, poleks meil selle vastu midagi.»

Onton kinnitas, et Pelgulinna elanikud on vastuväiteid esitanud kogu planeeringuaja vältel, kuid nendega pole arvestatud. Ainus võimalus kerkiva majamüraka vastu protesti avaldada on allkirjade kogumine ning seda tehti juba neljandat korda. Eile viis Onton linnavalitsusse paberilehed 455 nimega.

Allakirjutanud soovivad Peeteli kirikust kujundada Pelgulinna kultuurilis-vaimset keskust ja taastada kirik kultuuriürituste korraldamiseks. Samuti soovivad nad kiriku tagahoovis näha parki ja kõrghaljastust ning peatada uusehitise detailplaneering.

Peeteli koguduse juhatuse esimees Mati Sinisaar pidas elanike vastuseisu põhjusi otsituks. «Tegemist on teadmatuse ja hirmuga tundmatu ees,» märkis ta.

Raha alles otsitakse

Sinisaare sõnul olid elanikud algul tõrjuvad just laste suhtes, kuid hiljem suunasid protestinoodid uue hoone ehitamise vastu.

«Kiriku taga on neljakorruseline ühiselamu, teisel pool krohvitud majad, seega puitarhitektuuri siin ümbruses ei ole,» kaitses ta uusehitise projekti. «Isegi Kadrioru tühjadele kruntidele ei ehitatud selliseid maju nagu 60 aastat tagasi.»

Kompromissiks elanikega nimetas Sinisaar ehitamata jäänud juurdepääsuteed, mis oleks tulnud rajada läbi naabrite aia. Samuti muudeti projekti nii, et kolmandale korrusele tulevad eluruumide asemel kontori- ja abiruumid ning elanike arv ei ületa 32 inimest.

Kuigi detailplaneering on valmimisjärgus, tegeleb Peeteli kirik alles rahastajate otsimisega. «Algne mõte oli ehitada maja linna, riigi, kiriku ja välispartnerite ühisel toel, aga enne detailplaneeringu kehtestamist ei saa eriti rahast rääkida,» ütles Sinisaar. «Ka hinnapakkumist ei taha ehitaja enne ehitusloa väljastamist teha.»

Sinisaare sõnul on sotsiaalministeeriumiga sõlmitud leping 7 miljoni krooni saamiseks riigieelarvest, samuti on Tallinna linnavalitsuse nõusolek ehitust toetada. Eraisikutelt on laekunud 2,5 miljonit krooni.

Kiriku kinnisidee

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti hoolekandeosakonna peaspetsialist Reet Rääk märkis, et lisaks Peeteli kiriku omale on Põhja-Tallinnas veel kaks päevakeskust.

«Peeteli on püüdnud pakkuda lastekoduteenust, mida me ei pea mõistlikuks,» märkis Rääk. «Tallinna lastekodudes on niigi palju vabu kohti, püüame praegu seal elavaid lapsi hoopis peretüüpi üksustesse ümber paigutada.»

Rääk ütles, et on soovitanud Peeteli kirikul tegeleda eeskätt toimetulekuraskustes noorukitega ning nendega, kel pered alles.

Samuti võiks kiriku hoolekanne toetada terveid peresid, kuid mitte võtta enda juurde elama vanemliku hoolitsuseta lapsi. Kontakti Peeteli kirikuga nimetas Rääk väga põgusaks.

«Sotsiaal- ja tervishoiuamet soovitas ehitada väiksema maja, mitte üle kahe korruse,» sõnas Rääk. «Nii suure hoone järele puudub lihtsalt vajadus. Neile on aga ehitus kinnisidee, sest nad tahavad tegevust laiendada.»

Allikas: õ
25.10.06 09:47

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Teate Sotsiaalkeskuse juhatuse liikmed Mati Sinisaar ja Üprus Avo mis ma Teile ütlen:
Ehitused ei too Teile oodatud ärkamist.Omandi kogumine ei too kunagi ärkamist.
Jeesus väitis :vaadake ette ja hoiduge igasuguse ahnuse eest, sest külluseski ei olene kellegi elu sellest, mis tal on! Lk12:15
Algis Ventsas