9/19/2010

Peetelis on kõik üks? Avo Üprus selgitab

Viimasel ajal on segadust tekitanud Peetelis pikka aega käibel olnud fraas "Peeteli kogudus ja Sotsiaalkeskus on kõik üks", kuid põhjalikumalt süvenedes näeme, et tegemist on selgelt kahe erineva organisatsiooniga, kahe juriidilise isikuga. Teiseks, kui kogudus kõike teeb, milleks on siis vaja Peeteli Sotsiaalkeskust?

Õpetaja Avo Üprus selgitab.

Avo Üprus: Ma olen loomulikult päri sellega, et Kiriku Sotsiaalkeskust (SK) saab vaadelda nö tütarettevõttena.

Avo Üprus: Kogudus on loonud sotsiaalkeskuse ja osaleb juhtimises oma esindaja kaudu.

Algis: "Jään endale kindlaks - SK ja kirik ei ole kõrvaltvaatajale 2 eraldiseisvat asutust. Just isikus ongi küsimus, sest 2 asutust ja 1 isik. Annetuste adressaat ongi valdavalt ainult 1 inimese, Mati Sinisaare suva järgi otsustatud. Veel korra, annetaja ei tee vahet ja näeb kirikut."

Avo Üprus: "Kogudus on teatud ülesanded delegeerinud sotsiaalkeskusele ja sotsiaalkeskus täidab neid iseseisvalt."

Algis: "Ei saagi selle punkti sügavamõttelisusest aru! Täna kasutab SK hüvesid, mis minu arust 100% talle ei kuulu ning kui ta nende hüvede tarbimisega iseseisvalt hakkama ei saaks ehk siis oleks sellel punktil ka mingi sügavam mõte. - iroonia."

Avo Üprus: "Koguduse ja sotsiaalkeskuse ühiste kuludena vaadeldavad kulutused kaetakse valdavalt sotsiaalkeskuse eelarvest."

Algis: "See on loomulik, et valdavate kulude tekitaja tasub ka valdava osa arvest, või mis? Selle arvete maksmist ei tasuks liiga palju esile tõsta, sest ei ole kinnitust leidnud asjaolu kellele üldse ja palju annetatakse. Kuid on kindel, et SK kasutab kiriku ruume nagu enda omi, samas kui kogudus võiks nende välja rentimisega teenida tulu. Mitte kogudusel ei ole kasulik, et SK tema koguduse osa arvest tasub, vaid SK-l on kasulik kom.makseid tasuda, siis saab seda kuulutades ja tasuta kirikuruume kasutada."

Avo Üprus: "Kui lapse metafoori juurde jääda, siis sotsiaalkeskus ei ole laps, kes majandab vanemate ettevõtet vaid on ise see ettevõte, mida juhivad, selleks volitatud täiskasvanud ja asjatundlikud isikud. Ausam on öelda, et täiskasvanud laps elab oma elu ning toetab vanemaid. Lapse paljaksvarastamine ega ukse taha heitmine ei ole tsiviliseeritud rahvaste hulgas tolereeritav tegevus."

Algis: "Tohoh, kas SK on siis kirikust eraldiseisev asutus, mida juhivad kogudusest erinevad inimesed? Kui selliseid retoorikasse jäävaid väiteid vähem oleks, siis ei oleks ilmselt ka tänast diskussiooni huvide konfliktist, sest just huvide kattumine on tekkinud vastasseisu põhjus! Ja tegelikult ei saa ju keegi hetkel enam aru kumb siis laps oli? SK? või hoopis kogudus? Veel enam, minul on küsimus: '' Kas SK ÜLDSE HAKKAMA SAAKS, KUI TA EI PAIKNEKS KIRIKUS''?"

Avo Üprus: " Peeteli koguduse töö sotsiaalkeskuse kaudu andnud kümnetele lastele tuleviku, hoidnud ära kuritegevust, hälbivat käitumist, marginaliseerumist, vähendanud haigusi ja loomuvastasust. Me peame selle üle uhked olema. Peeteli Kiriku Sotsiaalkeskuse loomine oli õige samm ning ei ole tänaseni end ammendanud. Kogudus tegi õige valiku ega pea seda häbenema."

Algis: "Keegi ei vaidle ju vastu, ainult et peaks ka natuke koguduse ja kiriku tegevust tavapärastama ning seisma ka kogudusetöö elavdamise eest, liikmete arvu suurendamise eest jms."

Kommentaare ei ole: