9/19/2010

Peeteli - kahe mehe ebaseaduslik eksperiment?

Peeteli kiriku Sotsiaalkeskuse 2009majandusaasta aruanne (avalik info) algab ilusti eesmärgi sõnastusega:

MTÜ Peeteli Kiriku Sotsiaalkeskuse eesmärgiks on arendada sotsiaalkiriku mudelit ennetades ja lahendades konflikte ühiskonnas, osutades abi kriisiseisundis inimestele ja vanemliku hoolitsuseta lastele ning kasvatada lastest eluga toimetulevad ja ühiskonnale vajalikud kodanikud.


Meie sihtgrupiks on:
  • vaesed või vaesusriskis lapsed
  • vanemliku hoolitsuseta lapsed
  • kasvatusliku erivajadusega lapsed
Aastal 2009 tegutsesid Peeteli Kiriku Sotsiaalkeskuses lastekodu ja päevakeskus riskilastele, lisaks toetame vähekindlustatud peresid ja
kodutuid.

Kommentaar:

  1. Aruandele on alla kirjutanud kaks juhatuse liiget: Mati Sinisaar ja õpetaja Avo Üprus (samad isikud on koguduse juhtfiguurid läbi aastate, kõik teised liikmed muutuvad aasta-aastalt).
    Seega võib tõlgendada Sotsiaalkeskust ja kirikut kui nende kahe mehe laevana (Titanic?), mis avamerel nende suunatud kursil seilab? Kellegi teise nõuandeid, k.a. lastekaitsetöötajad, ametnikud, koguduse liikmed arvesse ei võeta.
  2. Ebaseaduslik.
    Harju maavanema järelvalve kohaselt puudub vastav tegevusluba lastekodu teenuse osutamiseks. Lastekodu ei ole mainitud põhikirjas tegevuste loetelus.
    Seega on tegevus ebaseaduslik?
    Viide: Harju maavalitsuse järelvalve on leitav siit.
    Omavoliline laste hooldamine sotsiaalkeskuses ja kasuperedes - Tallinna Tervishoiu- ja Sotsiaalameti seisukoht
  3. Kui palju on EELK-s sotsiaalkirikuid? Me oleme eksperiment?! Millal see lõppeb? Tavaliselt on projektidel algus ja lõpp, siin lõppu ei tule? Nii jääbki? Keegi midagi ei ütle ega kontrolli. Konsistoorium?
  4. Tegev- ja kõrgemale juhtkonnale arvestatud tasud ja muud olulised soodustused summas 238 216 krooni (aastal 2008 - 224 179 krooni).

    MOTT -KAHE MEHE EBASEADULSIK (ÄRILINE) EKSPERIMENT


  5. Sihtgrupp on sõnastatud "lapsed", tonnide viisi humanitaarabi saajaid on suuremalt jaolt täiskasvanute riskigrupp. Mida lapsedki sellega peale hakkaksid, ok, ei nori, see on teisejärguline küsimus.
    Kui kaua lastega nännutatakse, et neist saaks ükskord eluga toimetulevad ühiskonnale vajalikud kodanikud?
  6. "Sotsiaalkirik" on õpetaja Avo Üpruse isiklik nägemus. Hästi organiseeritud struktuuriga toimiv sotsiaalkirik on Päästearme, eks? Sotsiaalteenuseid osutavaid MTÜ-sid ja organisatsioone on Tallinnas külg külje kõrval, kas tõesti peab kiriku rõhuasetus olema sotsiaaltööl, selle asemel et hoolitseda Jumala majapidemise eest, kuningriigi kuulutamise ja hingede võitmise eest?
  7. Konfliktide ennetamine ja lahendamine ühiskonnas? Ilus. Aga kuidas on lood koguduse sees olevate konfliktide lahendamise ja ennetamisega? Ebakõla. Kui ei osata konflikte lahendada oma koguduses täiskasvanud õdede-vendadega, siis mis õigust on minna tegelema teiste inimeste lastega? Kui ei osata lahendada konflikte omavahel, ei tohiks lubada Peeteli laevukest ehk Kristuse pruuti tüürimagi. Kas inimesed, kes ise ei järgi seadusi, on eeskujulikuks lastele, sobivad kujundama lapse elu?
  8. Kogu sihtgruppi tuleks lõpuks varustama hakata õngedega mitte tonnide viisi humanitaarabi ja sakummiga.
  9. Miks on Peeteli kodukal inglise keeles Pastoral care, kui tegelikult ei ole pastoraalse hoolitsusega miskit pistmist, seal ei tööta ju ühtegi vaimulikku. Ja ei ole enam Kristlik Sotsiaalkeskus, Kristlik võeti eest ära, et rohkem annetusi/toetusi saada. Häbenetakse Kristust?
********************
  • Päevakeskuse klientide arv 2009 aastal oli keskmiselt 10-15 last päevas. Kokku sai päevakeskuse kaudu toetust üle 45 lapse.
  • Lastekodus elas 2009 a. 10 – 12 last ja noort. Lastekodus elamise eeltingimuseks on lapse soov ja valmisolek täita igapäevast koolikohustust.
  • Õnnistust on meil olnud rikkalikult - huvitav, miks kogudusel seda õnnistust ei ole, miks koguduse varad aastaid järjest aina hääbuvad ja miks kogudus sureb, samal ajal Sotsiaalkeskus on rikkalikult õnnistatud? Õigus jah, kogudust juhivad need samad kaks isehakanut. Kus on su vara, seal on ka su hing.
  • Lastele korraldasime mitmeid erinevaid üritusi (kanuu-ja seiklusmatkad, teatri külastused, ujulate külastamine, uisutamine, ekskursioonid, laagrid jne). 2009 aastal
    korraldasid meie koostööpartnerid Norras 3 suvelaagrit, kus viibis kokku üle 40 lapse. Saaremaa laagrikeskuses oli võimalik viibda rohkem kui 30 lapsel ja laager kestis kokku 45 päeva. Kõik laagrid ja ka muud meie poolt pakutavad teenused on meie klientidele tasuta.
    (see kõik on tore! Aga kogudus? Üks teatrireis, mille nad ise kinni maksid?AGA MILLAL ON KOGUDUSE VÄLJASÕIDUD? VÄHEMALT 1 VÄLJASÕIT? )
****************************

Äriettevõtete eesmärk on teenida omanikele kasumit. Ok, mittetulundusühingu saab ka enda kasuks tööle panna, palgana, erisoodustusena, lasta hüvitada kulusid, humanitaarabina, sularahaannetustest jms .

Tööjõukulud koos maksudega olid 2 744 497 ehk 228 708 krooni kuus! Enamik eesti (äri)ettevõtteid ei saa nii suurt palgafondi pidada, siin on tegu mittetulundusega. Aruandest ei loe välja, mitu töötajat on, kuskilt dokumendist meenub 12

Lisaks on rida (lk14) Tegev- ja kõrgemale juhtkonnale arvestatud tasud ja muud olulised soodustused summas 238 216 krooni (aastal 2008 - 224 179 krooni).

Küsimus: Kui tööjõukulud moodustavad poole eelarvest (Harju maavalituses õiendist), siis st iga kuu peaks majandamiseks tulusid olema ligi 450 000? Ligi pool miljonit annetajate ja toetuste raha iga kuu? Või? Kogudus võiks ise säästlikuma teenusepakkuja valida!



Kommetaar K.O
Peeteli kogudus ja sellega seotud sotsiaalkeskus püüab end üldsusele näidata kui heategijat, kuid reaalselt on suuremas osas tegemist puhtakujulise äriga. Sihiteadlikult halvas seisukorras hoitavasse kirikusse elama meelitatud lapsi eksponeeritakse bussitäitele välisturistidele kui turismiobjekte.

Vastus: Jah, kuid tänaseks on kirik ilusti renoveeritud. Oli ammu juba kõlakaid, et kiriku renoveerimiseks on ammu finantse antud, kuid just räämas kirikut nähes on olukord südant lõhestavam ja raha annetatakse rohkem. See jube eeskoda sai 2009 suvel korda tehtud. Algise algatusel! 10 500 krooniga alustati, siis leiti teine samapalju või natuke rohkem juurdegi.
******
Kahju neist paljukannatanud lastest, keda jumalasulased nüüd omakorda ärakasutavad. Neid lapsi oleks saanud veel päästa, kui nad korralikku kaasaegsesse lastekodusse oleks toimetatud. Peetelis nende tulevik tegelikult aina tumeneb, kuigi nad ise seda veel ilmselt ei oska mõista. Nii tore on ju pisut vanemate ja elukogenumate noorukitega koos lõbutseda jms.

*******

Lapsed on kogu selles loos vaid tankistideks ja haletsustunnet tekitavaks sildiks -- tegelikult on krimi-minevikuga tellijal A.Üprusel ja tema marionetil Sinisaarel kinnisidee peamiselt riigi- ja linna vahenditega ehitada võimalikult suur maja ning seejärel oma äranägemise järgi tegutseda, ka hoonet ühiselamuna väljaüürides. Linna Sotsiaalametile pole nad kunagi allunud, rääkimata avaliku arvamusega arvestamisest. Mingit omakasupüüdmatut teenet Peeteli seltskond küll ei paku, kui siis karuteenet neile kodudest ärameelitatud lastele....


Majandusaasta aruanne on leitav siit

Kommentaare ei ole: